PLANTES MEDICINALS D’HIVERN

Aquesta setmana us deixo un article per engruixir la nostra maleta de salut d’hivern.

M’he nodrit de la saviesa del Dr. José Luis Berdonces (Gran Diccionario ilustrado de las Plantas Medicinales) i us he fet un recull de 19 plantes que són innòcues (per tant, fàcils de prendre i fer servir), fàcils de trobar a qualsevol herbodietètica (ja sigui en forma de planta seca a granel o de planta encapsulada), i molt adequades pels mesos de fred i infeccions respiratòries.

Moltes d’aquestes plantes es poden prendre com a aliment, així que si prioritzem el seu consum el dies d’hivern, en traurem beneficis de salut. D’altres són més adequades per prendre en infusió, i només un parell, es troben en forma de complement (càpsules) perquè provenen de l’Amazones.

Desitjo que la informació us sigui útil i que deixi molta salut al seu pas!

 - All (Allium sativum): L’al·licina té acció antimicrobiana sobre fongs, estafilococs i estreptococs. És útil com a coadjuvant en infeccions bacterianes de l’aparell respiratori. Les preparacions desodoritzades són menys efectives.

 - Camu camu (Myrciaria duba): Degut a la seva quantitat elevada de vitamina C (el seu fruit pot arribar a ser mil vegades més ric en vitamina C que una taronja), aquesta planta amazònica es recomana com a preventiu de virus respiratoris i grips.

- Ceba (Allium cepa): Es recomana com a antisèptic respiratori i com a coadjuvant en el tractament de bronquitis i faringitis. El seu suc és un bon expectorant i mucolític, degut a la seva riquesa de compostos sulfurats. Existeix el coneixement popular que deixar una ceba oberta per la meitat al capçal del llit prevé els processos respiratoris microbians.

- Eufràsia (Euphrasia officinalis): S’utilitza sobretot per via externa, en forma d’infusió i cataplasmes, per tractar la conjuntivitis catarral, amb llagrimeig i inflamació ocular. També es fan banys per desinflamar la mucosa nasal i l’oïda.

- Gingebre (Zingiber officinale): Els extractes de gingebre estimulen la respiració. Per via externa, s’utilitzen els emplastres pectorals per tractar el refredat comú o com a expectorant. Consumir gingebre produeix sensació de calor a l’estómac, molt agradable en els mesos d’hivern.

- Herba blenera (Gnaphalium canescens): Útil en refredats i catarros bronquials. Té un efecte expectorant i discretament antiinflamatori.

- Sempreviva (Helichrysum italicum): S’ha utilitzat com a tractament en al·lèrgies respiratòries i en casos de conjuntivitis. També es recomana en bronquitis subagudes i cròniques, l’emfisema i l’asma, degut a les seves propietats antimicrobianes, antial·lèrgiques i expectorants.

- Llentiscle (Pistacia lentiscus): Es fa servir el seu exsudat resinós, dit màstic. Es recomana el seu ús com a bàlsam pectoral i antimicrobià, en patologies catarrals i pulmonars.

- Malva (Malva sylvestris): Útil per a les disfuncions del sistema respiratori, degut al seu alt contingut en mucílags; actua com a antitussigen i com a suavitzant en casos de laringitis i amigdalitis.

- Malví (Althaea officinalis): És una planta amb acció demulcent (suavitzant), emprada per suavitzar les mucoses, especialment de l’arbre respiratori. També es recomana en casos de refredat comú, bronquitis, faringitis, laringitis i asma. Té acció sobre la tos seca i irritativa. No s’ha d’administrar junt amb alcohol ni sals de ferro o aliments rics en tanins, perquè generen contraindicacions creuades.

- Maria Lluïsa (Lippia citriodora): Planta febrífuga, expectorant i espasmolítica. És un bon aromatitzant en tisanes per al refredat, ja que és sedant de la tos i expectorant.

- Polipodi (Polypodium vulgare): El rizoma s’utilitza com a balsàmic i expectorant, i es recomana en bronquitis i tos seca. El rizoma sec és més efectiu que el fresc.

- Saüc (Sambucus nigra): Les flors tenen propietats diaforètiques (estimulen la producció de suor) i balsàmiques, i s’empren en el tractament de la grip, el catarro i en general en els processos febrils per tal d’estimular la sudoració. El seu agradable sabor el fa molt adequat per fer més agradables les tisanes de plantes per al refredat. La infusió fresca de flors és un remei adequat per a les conjuntivitis i els ulls inflamats.

- Saponària (Saponaria officinalis): Mucolítica i expectorant, es recomana en laringitis i bronquitis. Augmenta la secreció de la mucosa bronquial, degut a què les saponines són irritants per contacte (a la boca produeixen una intensa salivera, així com picor als ulls, en cas de contacte directe, cosa que hem d’evitar).

Serpol (Thymus serpyllum): Té acció antisèptica, antitussígena i expectorant, i s’empra en afeccions catarrals de vies respiratòries altes, tant en infusió com en banys.

- Farigola (Thymus vulgaris): El seu oli essencial té acció antisèptica i antibiòtica. És un antitussigen i expectorant útil en afeccions respiratòries catarrals, fluïdificant les secrecions i estimulant la sudoració.  Es recomana en casos de tos i asma.

- Uxi (Endopleura uchi): S’empra l’escorça en decocció, i el seu fruit és comestible. És una planta amazònica amb acció estimulant immunitària, especialment per fer front a virus i fongs.

- Ungla de gat (Uncaria tomentosa): És un potent estimulant immunitari i antioxidant. S’empra en casos de sistemes immunitaris deprimits i que han de fer front a infeccions i inflamacions cròniques. Té acció sobre bactèries, virus i fongs. S’ha provat la seva utilitat en casos de bronquitis al·lèrgiques i pneumònies. No indicada en processos autoimmunes ni junt a medicació immunosupressora.

- Orenga (Origanum vulgare): És un bon espasmolític, útil en la tos de tipus espasmòdic.

 

Amb aquestes plantes, podem fer totes les barreges de què siguem capaços per tenir una bona tisana expectorant, balsàmica, antimicrobiana i antitussígena, per exemple:

- Maria Lluïsa + Malví + Gingebre + Suc de llimona (ja que no tenim els fruits frescos de camu camu, que serien els ideals)

- Farigola + Serpol + Saüc + Herba blenera

-  Etc.

A més, prendre’ns un parell de grans d’all al dia, obrir una ceba a l’habitació on dormim, condimentar els plats de cullera amb orenga, fer-nos rentats oculars amb eufràsia i, si ens ho podem i volem permetre, donar una empenta al nostre sistema immunitari amb un complement fitoterapèutic a base dels exòtics Uxi o Ungla de Gat.

 

D’aquesta manera, tenim la partida guanyada a grips, catarros i refredats!

  

Alba Rispau

Naturòpata, homeòpata, aromaterapeuta i terapeuta floral

Acreditada per APTN_Cofenat amb el núm. 11436

login

Developed by LesOlivex.